مشاوره ژنتیک
خدمات ژنتیک صدر
یکی از اصلي ترين اهداف مشاوره ژنتيک، تعیین خطر تکرار يک بيماري ارثي در هر خانواده درگیر با بیماری است .هدف از مشاوره ژنتیک ارائه اطلاعات علمی و بهروز، با بیانی قابل درک به خانوادههای در معرض خطر داشتن اختلالات ژنتیکی یا خانوادههایی است که دارای اعضای مبتلا به نقایص مادرزادی یا اختلالات ژنتیکی هستند.
به علت ماهیت لاعلاج و صعب العلاج بودن بیماری های ژنتیکی بهترین راه پیشگیری از تولد نوزاد بیمار انجام مشاوره ژنتیکی به خصوص قبل از ازدواج و بررسی ژنتیک جنین طی دوران بارداری می باشد.
مشاوره ژنتیک راهکار های مناسب جهت جلوگیری از تکرار بیماری با هدف نسلی سالم می پردازد.
آزمایش و مشاوره ژنتیک درواقع يک فرآيند آموزشي است که به افراد مبتلا يا خانواده های در معرض خطر کمک مي کند تا ماهیت اختلالات ژنتيکي و نحوه وراثت آنها را بهتر بشناسند و گزینه های مرتبط با پیشگیری، تشخیص و درمان بیماریهای ژنتیکی را بهتر درک کرده و نهایتا بهترین تصمیم را اتخاذ کنند.
سلامتی شما با مشاوره از ما
مشاوره های قبل از ازدواج و بارداری
هدف اصلی از انجام مشاوره ژنتیک قبل از ازدواج، به حداقل رساندن احتمال انتقال بیماری ها و اختلالات ژنتیکی از والدین به فرزندان است. روند جلسه مشاوره ژنتیک قبل ازدواج به این صورت است که مشاور ژنتیک در ابتدا از شما در رابطه با وضعیت سلامت و ابتلا یا عدم ابتلا به بیماری در میان افراد خانواده خودتان و همسرتان سوال خواهد کرد. سپس با استفاده از اطلاعات به دست آمده، شجره نامه ژنتیکی تهیه و تدوین خواهد شد.
- مشاوره پیش از ازدواج
- مشاوره پیش از بارداری
- مشاوره حین بارداری
در ادامه روند این مشاوره، در صورت نیاز، آزمایش های ژنتیک پیش از بارداری برای شما تجویز می شوند که باید آن ها را به انجام برسانید.
خدمات و مشاوره های ژنتیک
اطمینان از خدمات و مشاوره های حرفه ای ژنتیک صدر
مشاوره پیش از ازدواج
انجام آزمایش های ژنتیک و بررسی نتیجه آن ها به مشاور ژنتیک کمک می کند تا بتوانند به بهترین و دقیق ترین شکل ممکن به آنالیز ژنتیکی شما و همسرتان بپردازند. خوشبختانه امروزه بسیاری از زوجین قبل از ازدواج، نسبت به انجام تست ها و مشاوره ژنتیک اقدام می کنند. این نوع مشاوره به عنوان راه حلی ایمن برای داشتن زندگی و فرزندانی سالم پذیرفته شده است.
1)اقدام به ازدواج خویشاوندی
ازدواج خویشاوندی ازدواجی است که در آن زوجین با یکدیگر قرابت خویشاوندی داشته و دارای اجداد و ژن های مشابه و مشترک هستند در حال حاضر هزاران نوع بیماری ارثی نادر شناخته شده اند که می توانند از طریق به ارث رسیدن ژنهای مشترک از پدر و مادر فرزندان را مبتلا سازند. این خطر در ازدواج های فامیلی به علت وجود ژن های مشترک بیشتر بوده البته این بدان معنا نیست که در ازدواج های غیر فامیلی هیچگونه خطری وجود نداشته باشد بلکه احتمال خطر پایین تر خواهد بود .
هدف از انجام مشاوره ژنتیکی قبل از بارداری داشتن فزندان سالم و جلوگیری از ایجاد بیماریهای مختلف در آنهاست که به واسطه این اختلالات حاصل میگردند. امکان سقط جنین در موارد حاد که سلامت نوزاد و مادر را به خطر بیندازد و یا مشکلات عدیدهای برای نوزادان به همراه داشته باشد قابل انجام است. اما با توجه به ملاحظات فرهنگی و اجتماعی و همچنین قوانین حاکم در کشورهای مختلف، برخی از این نواقص در دسته معلولیتهای مجاز برای سقط نخواهند بود. بنابراین انجام دقیق مشاوره و آزمایشات لازم قبل و حین دوره بارداری ضروری خواهد بود.
2)احتمال ابتلا یکی از زوجین به بیماری ژنتیکی
اختلالات ژنتیکی می تواند هر کسی را تحت تاثیر قرار دهد. هر زوجی، از جمله آن هایی که فامیل هم نیستند، شانس برای داشتن فرزندی با اختلال ژنتیکی دارند. تحقیقات انجام شده نشان می دهد که به ازای هر ۱۰۰ نوزادی که از زوج های غیرفامیل به دنیا می آیند، کمتر از سه نوزاد دچار اختلال و بیماری در هنگام تولد هستند.
3)سابقه ابتلا به بیماری های ژنتیکی/ مادرزادی در اقوام
ممکن است برای شما نیز پیش آمده باشد که فردی در اقوام نزدیک شما دچار بیماری ژنتیکی یا مادرزادی خاصی باشد و برای شما سوالی پیش آمده است که آیا احتمال انتقال این بیماری از طریق ژنتیک به شما یا همسرتان و فرزندتان وجود دارد یا این که احتمال وجود این بیماری ها در ژنتیک شما وجود دارد یا خیر؟ در پاسخ به این پرسش باید گفت مشاوره ژنتیک اولین و مهمترین اقدامی است که در برخورد با بیماری هایی که به ارثی بودن آن ها شک داریم، باید انجام شود.
مشاوره پیش از بارداری
مادران و پدران برای جلوگیری از تولد فرزند بیمار بهتر است قبل این که برای بارداری اقدام کنند با مراجعه به مشاوره ژنتیک قبل ازدواج آزمایش هایی را انجام دهند تا معلوم شود که آیا ناقل بیماری هستند ،که ممکن است به فرزندانشان منتقل شود. این اقدام میتواند به سلامت جسمی و روحی خانواده در آینده کمک فراوانی کند.
توصیه می شود همه زوجین قبل از بارداری مشاوره ژنتیک انجام دهند تا با بررسی شجره نامه، متوجه احتمال خطر در آینده شوید زیرا ممکن است والدین مشکلی نداشته باشند اما ناقل ژن بیماری زا باشند.
1)سابقه مرده زایی / سقط/ فرزند مبتلا به بیماری های ژنتیکی-مادرزادی در زوجین
داشتن سابقه سقط و مرده زایی در بارداری های قبلی و وجود بیماری مادرزادی ارثی در خانواده از دیگر فاکتورهایی است که می تواند علت بروز نقص مادرزادی در نوزاد تازه متولد شده باشد. در صورتیکه در سوابق بارداری قبلی خود سابقه سقط جنین داشتید، برای بررسی علت و جلوگیری از تکرار مجدد آن به مشاوره ژنتیک نیاز خواهید داشت.
2)ابتلا یکی از زوجین به بیماری های ژنتیکی / مادرزادی
جهشهای ژنتیکی عامل بروز بسیاری از بیماریها هستند. در الگوی توارث ژنتیکی اتوزومال غالب، تنها یکی از والدین با یک نسخه از ژن جهش یافته ممکن است برای ایجاد اختلال در کودک کافی باشد. این بدان معنی است که هر فرزندی 50 درصد احتمال دارد که به این بیماری مبتلا شود.
3)سابقه ابتلا به بیماری های ژنتیکی در خویشاوندان
ممکن است برای شما نیز پیش آمده باشد که فردی در اقوام نزدیک شما دچار بیماری ژنتیکی خاصی باشد و برای شما سوالی پیش آمده است که آیا احتمال انتقال این بیماری از طریق ژنتیک به شما یا همسرتان و فرزندتان وجود دارد یا این که احتمال وجود این بیماری ها در ژنتیک شما وجود دارد یا خیر؟ در پاسخ به این پرسش باید گفت مشاوره ژنتیک اولین و مهمترین اقدامی است که در برخورد با بیماری هایی که به ارثی بودن آن ها شک داریم، باید انجام شود.
مشاوره حین بارداری
مشاوره ژنتیک حین بارداری این اطلاع و آگاهی را به والدین میدهد که آیا جنین آنها از سلامت کامل برخوردار است یا خیر. در واقع این مشاورهها که با انجام آزمایشات خاص دوره خود همراه است، این امکان را میدهد تا در صورت وجود هرگونه اختلال ژنتیکی در جنین مطلع شوید.
1)سن بالای والدین
بروز ناهنجاری های کروموزومی با سن بالای والدین در ارتباط مستقیم است. به طور مثال خطر تولد نوزاد مبتلاء به سندرم داون تا سن 30 سالگی مادر تقریباً ثابت و حدود 1 در 1000 است؛ اما پس از آن به صورت تصاعدی افزایش مییابد به طوری كه در 35 سالگی به 1 در 250 و در 40 سالگی به 1 در 75 میرسد. با این حال 80% موارد سندرم داون در زنان زیر 35 سال بروز میكند (زیرا تعداد بارداری در این سنین بسیار بیشتر است).
با افزایش سن احتمال ایجاد خطا در بالغ شدن هر تخمک بیشتر می گردد و احتمال اینکه مراحل پایانی تقسیم سلولی به درستی انجام نشود، بیشتر می گردد. این خطا ها ممکن است باعث جدا نشدن کروموزوم ها و در نتیجه ایجاد انواع اختلالات کروموزومی و سندرم ها را شود. مطالعات نشان می دهد که سن بالای 40 سال در مردان با بروز بیماری های تک ژنی و ناهنجاری کروموزومی در ارتباط مستقیم است.
2)جواب تست غربال گری حین بارداری غیر نرمال اعم از تست های دابل مارکر- تریپل مارکر – کوادر مارکر – سونوگرافی یا Cell-Free