ویروس اریس

جدیدترین سویه ویروس کرونا یکی از زیرمجموعه های اومیکرون به نام ویروس اریس است که در چندین کشور مشاهده شده است. بر اساس نظر سازمان جهانی بهداشت، خطر مرگ و میر کرونای اریس بسیار پایین است اما استفاده از  ماسک را نباید فراموش کرد.

سازمان جهانی بهداشت در حال نظارت بر گونه جدیدی از کووید-19 به نام EG.5 «اریس» است که سهم فزاینده ای از ابتلا در کشورهایی از جمله چین و ایالات متحده را به خود اختصاص می دهد. این سازمان از آن به عنوان نوعی ویروس کرونا یاد کرده که ممکن است جهش ها بتوانند آن را حاد تر کنند پس باید به آن توجه بیشتری کرد.

انجام آزمایش و تست کرونا در آزمایشگاه صدر تبریز

معرفی ویروس اریس

ویروس EG.5 یا سویه جدید کرونا مربوط به یک زیرمجموعه اومیکرون به نام XBB.1.9.2 است و از سویه های XBB موجود پیشی گرفته است. با این حال، از نظر سازمان جهانی بهداشت این نوع تهدید خاصی ایجاد نمی کند. این سازمان همچنین می افزاید: بر اساس شواهد موجود، خطر سلامت عمومی ناشی از     EG.5 در سطح جهانی کم ارزیابی می‌شود.

باتوجه به گزارش های این سازمان ویژگی های اریس ممکن است باعث شود که در برخی کشورها یا در واقع در سطح جهانی غالب شود.

بر اساس اطلاعات توالی ارائه شده تا 7 آگوست(16مرداد) بیشترین موارد EG.5 در چین و پس از آن ایالات متحده، کره جنوبی، ژاپن و کانادا شناسایی شده اند. این نوع از ویروس همچنین در استرالیا، سنگاپور، بریتانیا، فرانسه، پرتغال و اسپانیا شناسایی شده است.

تست ویروس اریس

اریس از فوریه 2023 در گردش بوده است

EG.5 برای اولین بار در 17 فوریه 2023 (28بهمن 1401) گزارش شد و در 19 ژوئیه 2023 (29 خرداد) با تغییرات ژنتیکی که مشکوک به تاثیرگذاری بر نحوه رفتار و با علائم اولیه انتشار سریعتر بود به عنوان یک نوع تحت نظارت تعیین شد. این ویروس از 7 آگوست 2023(16مرداد) در 51 کشور در سراسر آسیا، آمریکای شمالی، استرالیا و اروپا شناسایی شده بود.

در هفته منتهی به 23 جولای 2023(1مرداد) شیوع جهانی اریس 17.4درصد بود. سازمان بهداشت جهانی گفت: این رقم افزایش قابل توجهی نسبت به داده های گزارش شده 4 هفته قبل که در آن زمان شیوع جهانی 7.6درصد بود، دارد.

علائم ویروس اریس

علائم EG.5 تفاوت زیادی با انواع دیگر نداشته و از نظر بالینی قابل شناسایی نیست که عبارتند از:

  • تب و لرز
  • خستگی
  • سرفه
  • گلو درد
  • تغییر در بو و طعم
  • سردرد
  • حالت تهوع یا استفراغ
  • اسهال
  • دشواری در نفس کشیدن

اریس با چه سرعتی در حال انتشار است؟

به گفته سازمان جهانی بهداشت، اریس تا 8 آگوست(17مرداد) در بیش از 50 کشور دنیا دیده شده است. به گفته سازمان کنترل و پیشگیری از بیماری ها، این رایج‌ترین و سریع‌ترین رشد فرعی کووید-19 در ایالات متحده است که تخمین زده می‌شود مسئول حدود 17 درصد موارد فعلی کووید-19 باشد.

طبق داده‌های این سازمان، بستری‌های مرتبط با کووید-19 همچنان بیش از 90 درصد پایین‌تر از اوجی است که در طول شیوع امیکرون در ژانویه 2022 مشاهده شد.

نحوه پیشگیری از ویروس اریس

همانند همه انواع کووید-19 واکسیناسیون همچنان توصیه شده ترین راه برای پیشگیری است. اگرچه واکسن خاصی برای این نوع وجود ندارد، اما کارشناسان معتقدند تمام واکسن‌های کووید-19 موجود در حال حاضر می‌توانند شدت بیماری را کاهش دهند. اتخاذ اقدامات پیشگیرانه مانند شستن مرتب دست ها و دوری از افراد آلوده نیز به کاهش انتقال کمک می کند.

نوع حمله ویروس اریس

کارشناسان بر این باورند که این گونه بیش از 30 جهش در پروتئین سنبله خود (بخشی از ویروس که به سلول‌های انسان می‌چسبد و باعث عفونت می‌شود) دارد. با این حال، هنوز مشخص نیست که آیا موفق خواهد شد به طور موثر گسترش یابد یا مانند بسیاری از انواع دیگر که به شدت جهش یافته اند، از بین خواهد رفت.

سازمان بهداشت جهانی چندی پیش از پایان وضعیت اضطراری در مورد ویروس کرونا خبر داده بود اما به نظر می رسد ویروس بدون توجه به این خبر به جهش های خود ادامه خواهد داد و بهترین راه برای مقابله با آن تولید واکسن و به روز کردن آن خواهد بود.

قرار گرفتن قبلی در معرض امیکرون و یا سایر گونه‌های آن این احتمال را زیاد می‌کند که سیستم ایمنی بدن سلول‌های آلوده به ویروس را شناسایی کرده و از بین ببرند و احتمال عفونت شدید را کاهش دهند. با این حال، خطر ابتلا به کووید طولانی مدت باقی می‌ماند، بنابراین مهم است که در صورت امکان از عفونت جلوگیری کرد.

در حال حاضر، اتفاق نظر بر این است که EG.5 تهدید بزرگی نیست. افزایش موارد را می توان با این واقعیت توضیح داد که مردم در نیمکره شمالی در میانه موج تابستانی کووید هستند. در طول گرمای تابستان، مردم تمایل دارند در فضاهای دارای تهویه مطبوع بمانند. با ادامه جهش ویروس و کاهش محافظت در برابر عفونت های قبلی، خطر ابتلا به عفونت جدید افزایش می یابد.

واکسن های مورد نیاز برای ویرویس اریس

واکسن‌های به روز کووید برای محافظت در برابر انواع جدید، از جمله EG.5  باید در ماه‌های آینده در دسترس افراد قرار گیرند.

در حالی که مقامات سازمان جهانی بهداشت نسبت به شیوع گسترده سویه جدید ویروس کرونا به نام «اریس» هشدار داده‌اند، شرکت مدرنا می‌گوید موفق شده واکسن مخصوص این سویه را بسازد.

شرکت داروسازی مدرنا روز پنجشنبه ۱۷ اوت (۲۶ مرداد) اعلام کرد داده‌های حاصل از مطالعات اولیه نشان می‌دهد واکسن به‌روز شده کووید-۱۹ این شرکت در برابر سویه «اریس» کرونا در انسان مؤثر است.

مدرنا انتظار دارد این واکسن به روز شده در هفته‌های آتی برای واکسیناسیون در فصل پاییز به تایید سازمان‌های ناظر سلامت در ایالات متحده، اروپا و جاهای دیگر برسد.

ماریا ون کرخوف، سرپرست امور فنی سازمان جهانی بهداشت، پیشتر درباره این سویه‌ گفته بود: همه انواعی که ما از ویروس کرونا در حال شناسایی هستیم زیرشاخه‌های اومیکرون هستند و نسبت به آن نرخ رشد بالاتری دارند.

وی اضافه کرد: ما از نظر تعداد بستری در بیمارستان‌ها و همچنین نرخ مرگ و میر، تأثیر خاصی را مشاهده نمی‌کنیم چرا که مردم تا حد زیادی با واکسیناسیون و همینطور به دلیل ابتلای قبلی محافظت می‌شوند. از این نظر می‌توان گفت که یک نوع ایمنی جمعی ساخته شده است.

در همین حال مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری‌ها در ایالات متحده اعلام کرده است که در حال ردیابی سویه جدید و بسیار جهش‌یافته دیگری از ویروس کرونا است.

این سویه که «BA.2.86» نام گرفته است و تا کنون در کشورهای سه قاره مختلف از جمله ایالات متحده، دانمارک و اسرائیل دیده شده است.

آژانس سلامت آمریکا گفته است توصیه این سازمان برای محافظت در برابر سویه جدید به مانند توصیه‌های قبلی است. این در حالی است که سازمان جهانی بهداشت نیز سویه جهش‌یافته جدید را عنوان «سویه تحت نظارت» طبقه‌بندی کرده و گفته است شیوع آن را، که تا کنون در چند کشور مشاهده شده، زیر نظردارد.

این نهاد وابسته به سازمان ملل متحد قضاوت درباره خطرناک بودن این سویه جدید در مقابل سویه‌های موجود دیگر کرونا را «خیلی زود» خوانده، با این حال گفته است که به دلیل «ده‌ها جهش ژنتیکی موجود در این سویه» در طبقه‌بندی این ویروس تحت عنوان «تحت نظارت» سرعت به خرج داده است.

این جهش‌ها شامل تغییراتی در بخش‌های کلیدی ویروس هستند که می‌توانند به آن کمک کنند تا از سد دستگاه ایمنی بدن (که با واکسیناسیون یا ابتلای قبلی مصون شده است) بگذرد و بدن را آلوده به عفونت کند.

وسلی لانگ، مدیر پزشکی میکروبیولوژی تشخیصی در مرکز درمانی هیوستون، می‌گوید هنوز مشخص نیست که آیا این سویه جدید بتواند از سایر سویه‌های ویروس پیشی بگیرد، با این حال به نظر می‌رسد که نرخ انتقال آن کمتر از انواع غالب فعلی است.

به گفته او احتمالا این ویروس هرگز به طور گسترده پخش نخواهد شد، هرچند برای بررسی دقیق‌تر داده‌های توالی بیشتری در این خصوص مورد نیاز است.

انجام تمامی آزمایشات تست کرونا در آزمایشگاه و پاتوبیولوژی صدر تبریز بصورت حضوری و در محل قابل انجام است.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


7 × six =