HLA-Typing

آنتی ژن های لوکوسیت انسانی(HLA) از جنس پروتئین بوده، در سطح تمامی سلول های بدن به جز گلبول های قرمز وجود دارند و عمدتا نقشی حیاتی در تنظیم سیستم ایمنی بدن در قابلیت شناسایی خودی از غیر خودی ایفا می کنند پس نقشی به سزا در تشخیص عوامل پاتوژنتیک وارد شده به بدن ایفا می کنند.

از طرفی دیگر این سلول ها نقشی اساسی در قبول یا رد عضو پیوندی دارند  در نتیجه صحت در تعیین نوع این آنتی ژن ها امری ضروری است. آزمایش شناسایی نوع این آنتی ژن ها (HLA-Typing) در پیوند اعضا، پیوند مغز استخوان و تشخیص برخی از بیماری ها نظیر روماتوئید آرتریت؛ سندرم بهجت و لوپوس اریتماتوی سیستمیك درخواست می گردد.

با در نظر گرفتن این امر که ژن های مذکور در پلی مورف ترین قسمت ژنومی انسان واقع می باشند ضرورت دقت بالا در تکنیک شناسایی آن ها نمود بیشتری می یابد.روش های متفاوتی به منظور HLA-Typing در آزمایشگاه ها انجام می گیرد که دقت و صحت آن ها روز به روز در حال افزایش است.

انجام مشاوره ژنتیک در آزمایشگاه صدر تبریز

روش ها ی HLA-Typing:

روش مبتنی بر سرولوژی: این تکنیک، قدیمی ترین روش HLA-Typing می باشد که در آن از آنتی ژن های مختلف برای تشخیص نوع آنتی بادی سطح گلبول های سفید استفاده می شود. از مهمترین مزایای این روش می توان به ساده، در دسترس بودن و نیز قیمت پایین مواد مصرفی و دستگاه های مورد نیاز آن و نیز عدم نیاز به پرسنل زبده اشاره کرد. در عین حال این روش دارای برخی معایب و محدودیت هاست که از مهمترین آن ها می توان به ناتوانی در تشخیص تمامی آلل های یک ژن، جواب های مثبت و منفی کاذب و نیز عدم قطعیت همیشگی آن تاکید نمود. از این رو روش های تشخیصی بر پایه PCR به عنوان تکنیک های جایگزین مطرح گشتند.

hla1

روش مبتنی بر Real-time PCR:

این تکنیک جدیدترین روش بر پایه آزمایش PCR است که با بهره گیری از تکثیر با استفاده از پرایمرهای اختصاصی فلوروفور و نیز آنالیز کامپیوتری منحنی ذوب، عمل HLA-Typing را انجام می دهد.

hla2

از اصلی ترین مزایای این تکنیک می توان به احتمال آلودگی بسیار کم و در نتیجه عدم مواجهه با جواب های کاذب و قطعیت بالا در تشخیص نوع HLA به دلیل بهره گیری از پرایمرهای اختصاصی اشاره کرد.با در نظر گرفتن این مزایا و با اطلاع ازاهمیت بالای این آزمایش خصوصا در بحث رد پیوند می توان ادعا کرد حتی با وجود نیاز به پرسنل اختصاصی مجرب برای به کارگیری این تکنیک و نیز قیمت بالای دستگاه ها و مواد مصرفی مورد نیاز، روش مذکور بهترین تکنیک HLA-Typing می باشد.

گروه آزمایشگاه های صدر با راه اندازی تکنیک Real-time PCR برای انجام HLA-Typing و عدم هیچ گونه افزایشی در قیمت تست در قیاس با روش های آزمایش سرولوژی معمول، به یاری جامعه پزشکی و بیماران محترم آمده است.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


1 × = هفت